Interesse in deze Baardagaam, aarzel dan niet en neem contact op met Baele BVBA

info-aanvraag

1

  • Baardagaam afbeelding 2
  • Baardagaam afbeelding 3
  • Baardagaam afbeelding 4
  • Baardagaam afbeelding 5

Baardagaam

Baardagamen zijn koudbloedige dieren die overdag actief zijn. Een volwassen baardagame wordt 40 à 50 cm groot en haalt de gemiddelde leeftijd van 11 à 15 jaar.

Huisvesting

Voor een baardagame heeft u een terrarium nodig van minstens 150 x 60 x 100 cm die voorzien is van een achterwand. Het verblijf moet goed geventileerd en tochtvrij zijn. Schuilplaatsen om de dag door te brengen zijn een belangrijke vereiste.

Als bodembedekking is speciaal reptielenzand geschikt, voorzie een laag van ongeveer 10 cm zodat de dieren kunnen graven. Met stenen en stukken hout kan een terrarium mooi en natuurlijk aangekleed worden.
Probeer een aantal verstop plaatsen te creëren. Een flinke tak om te klimmen wordt ook gewaardeerd. Let op dat de baardagame zich niet aan de lamp kan branden. Een kleine waterbak mag niet ontbreken. Neem geen te grote waterbak, anders is er een te hoge luchtvochtigheid.

De gemiddelde dagtemperatuur moet 27°C zijn met onder de spot minstens 40°C. Leg onder deze hotspot een aantal stenen, deze nemen de warmte op en geven die weer langzaam af in de nacht. 's nachts mag de temperatuur dalen tot 15-20°C

Gebruik eventueel bij een glazen terrarium bodemverwarming met behulp van een warmtemat. Let wel op dat er warmere en koelere gedeeltes moeten zijn.

Een hoge UVB waarde is noodzakelijk. Het terrarium kan het best verlicht en verwarmd worden met spots zoals kwiklampen of UVB lampen, deze geven warmte, licht en UVB. Geef de agame in de zomer 12 - 14u licht per dag. De luchtvochtigheid ligt tussen 40 - 50%.

Het is goed voor de dieren, ouder dan 2 jaar, om hen een winterrust te geven. Tijdens die periode van twee maanden wordt de temperatuur geleidelijk lager en het licht minder. De dagtemperatuur is uiteindelijk 20- 22°C en de nachttemperatuur 5°C lager. Maak de daglengte geleidelijk korter tot 8u licht per dag. De agame eet nog een klein beetje in deze periode, dus zorg ervoor dat er altijd wat groenten en fruit aanwezig is. Ook vers water mag niet ontbreken.

Voeding

Baardagamen zijn alleseters, ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Voor jonge dieren is dat 50% plantaardig en 50% dierlijk voedsel, volwassen dieren eten 90% plantaardig en 10% dierlijk voedsel.

Verschillende plantensoorten kunnen gevoerd worden zoals andijvie, wilde sla, courgette, komkommer, witlof. Wees voorzichtig met koolsoorten. Bij overmatige consumptie kunnen ze darmgassen en schildklierproblemen veroorzaken. Groenten die oxaalzuren bevatten (wortel, broccoli, peterselie, spinazie) onttrekken calcium uit het lichaam maar bevatten wel andere stoffen die goed zijn voor een agame, dus voeder deze groenten maar af en toe.

Fruit zoals geschilde appel, peer, bessen, aardbei, druif, mandarijn en banaan mogen ook gegeven worden. Wilde planten zoals weegbree, paardenbloem, klaver en brandnetels kunnen ook gevoerd worden. Pluk deze waar geen insecticiden gebruikt worden en waar geen verkeer langs komt. Bonen, erwten en avocado mogen niet gevoerd worden.


Ook nog verkrijgbaar bij Baele BVBA

  • Afbeelding Muskus schildpad
  • Afbeelding Luipaardgekko designer
  • Afbeelding Koreaanse Vuurbuikpad